Ecografia mamara

Afectiunile sanului, fie benigne sau maligne, au o incidenta in crestere majora, avand in vedere ca in anii 70’ – 80’ cancerul mamar afecta predominent femeile cu varsta peste 50 ani, din anii 2000 s-a constatat o ingrijoratoare crestere a incidentei in grupa de varsta 30-50 ani. Diagnosticul precoce reprezinta cheia unui tratament corect, cu afectarea minima a calitatii vietii si prelungirea sperantei de viata la femeile cu leziuni mamare.
Examinarea periodica este esentiala, atat prin autopalpare cat si prin metode imagistice. Ecografia mamara este o metoda neinvaziva si bine tolerata de catre paciente, rapida si fara reactii adverse. Cu ajutorul aparatelor ecografice IMAMED se obtin imagini de inalta definitie ce vor sta la baza unui diagnostic corect.
Ecografia mamara este metoda de electie pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara, fiind metoda de prima intentie pentru investigarea mamara la femeile tinere. Dupa varsta de 40 ani este un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care pastreaza acest tip de structura densa a tesutului glandular mamar, la aceasta categorie de varsta examenul mamografic radiologic ramanand obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte -asociate unor leziuni maligne mamare.

Ecografia mamara este utila pentru obiectivarea leziunilor depistate mamografic, precum si pentru diferentierea lor, avand o specificitate crescuta fata de mamografie, care ramane o metoda mai sensibila (ecografia poate face diferentieri de structura lichid / solid). Ecografia mamara este utila si pentru studiul caracterelor limfonodulilor axilari.
Cancerul mamar este o afectiune in care celulele care alcatuiesc glanda mamara incep sa creasca haotic, intr-o maniera necontrolata. Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer la femei, desi cancerul pulmonar ramane cauza principala de deces atat la femei cat si la barbati. Cauza exacta a cancerului mamar este necunoscuta, fiind cunoscuti doar o serie de factori predispozanti, cum ar fi istoricul familial si terenul genetic – prezenta unei gene, cunoscute sub numele de BRCA1 şi BRCA 2,  varsta, prezenta de afectiuni benigne mamare, expunerea la estrogen. Au fost stipulate ca factori de risc in cancerul mamar si consumul de alcool, expunerea la radiatii, menarha precoce si menopauza tardiva (prin cresterea perioadei de expunere a tesutului mamar la secretia fiziologica de estrogen), si chiar varsta inaintata la care are loc o sarcina, sau nuliparitatea – din aceleasi considerente ale implicarii hormonilor sexuali pe durata crescuta. Cancerul mamar este o boala frecventa la femeile in varsta de peste 50 de ani. Riscul de cancer mamar la femeile intre 30 si 40 de ani este de aproximativ 1 la 250 de femei, in timp ce pentru femeile intre 40 si 50 de ani este de 1 la 70.
Mastoza fibrochistica este o afectiune benigna, foarte frecvent intalnita, astfel incat unii specialisti o considera varianta de normal. Se mai poate intalni sub denumirea de mastopatie fibrochistica sau displazie fibrochistica a sanului. Cauza mastopatiei fibro-chistice nu este pe deplin cunoscuta inca. Aparitia este dependenta de hormonii ovarieni si se pare ca este datorata unui hiperestrogenism.  Apare la aproximativ 60% dintre femei si incidenta este si mai mare la femeile cu varsta intre 20 si 40 ani. Chisturile mamare pot sa creasca sau sa scada in dimensiuni; uneori cresterea este brusca si  atunci chistul devine brusc palpabil si dureros. Acest lucru se poate intampla mai ales premenstrual. Ecografia mamara poate insa sa indeparteze suspiciunea unei patologii maligne si sa stabileasca diagnosticul de chist.

Este de mentionat faptul ca patologia mamara intereseaza si barbatii, si poate fi de
natura benigna:

– ginecomastia: marirea benigna, non-neoplazica a glandei mamare la barbat; aceasta intereseaza in special adolescentii si varstnicii; cauzele aparitiei ginecomastiei sunt reprezentate de diferite afectiuni precum tumorile testiculare, sindroame paraneoplazice, tumori de suprarenala, insuficienta renala sau hepatica, dar si medicamentoasa (hormoni, antibiotice, citostatice, medicatie cardiovasculara, antiulcer, droguri)
– chiste, hematoame ( in context posttraumatic)
natura maligna : cancerul mamar.

Aproximativ 1% din toate cazurile de cancer mamar apare la barbatii adulti.

Care sunt situatiile in care trebuie sa efectuam un examen ecografic al sanului?

Exista un risc crescut pentru cancer de san (istoric familial, istoric personal de cancer mamar, prezenta genelor BRCA 1 si BRCA 2, prezinta un rezultat biopsic incert)
Este prezenta o patologie benigna care trebuie monitorizata in timp (displazie mamara etc.)
Sanii densi sunt vizibili mult mai bine la examenul ecografic comparativ cu examenul mamografic.
Prezenta unui implant mamar impune efectuarea anuale a unei ecografii mamare
Exista contraindicatii pentru examinarea radiologica (ca de exemplu in sarcina)
Cand la examinarea sanilor am depistat modificari ale marimii sau formei sanului, modificari de consistenta ale sanului necunoscute anterior sau prezenta unor noduli, durerosi sau nedurerosi
Cand observam modificari de culoare sau de textura ale pielii la nivelul un unui san, in special roseata, ulceratii, ingrosare localizata sau retractia pielii
Cand observam o scurgere mamelonara mai ales daca aceasta este de o singura parte si are caractere sangvinolente
Cand mamelonul se modifica, apar cruste, sau daca apare retractia mamelonului sau inversia, mai ales unilateral
In caz de traumatism
Cand observam aparitia in axile a unor noduli (adenopatii)
Ecografia mamara este folosita si pentru ghidarea continua a unor manevre invazive la nivelul sanului (biopsia mamara ecoghidata)
Femeile ale caror rude de gradul I prezinta afectiuni maligne ale sanului sau ovarului trebuie sa efectueze examinari periodice, chiar in absenta acestor modificari.
Cand se recomanda ecografia mamara?
Sub varsta de 40 de ani: in conduita de diagnosticare precoce si monitorizare a afectiunilor mamare;
Peste varsta de 40 de ani: ca metoda complementara mamografiei (aduce informatii suplimentare);
Poate fi folosita in conditii de maxima siguranta pentru copii si femei gravide si poate fi repetata oricand.

Screeningul pentru preventia oncologica se realizeaza la toate femeile, fie ca au simptome sau nu, astfel:

La 20-30 ani:
Autoexaminare lunara a sanilor
Examen ecografic anual

La 30-40 ani:
Autoexaminare lunara a sanilor
Examen ecografic anual

La 40-50 ani:
Autoexaminare lunara a sanilor
Mamografie bilaterala anual sau o data la doi ani, in functie de antecedentele familiale si personale (completata de ecografie mamara, daca este necesar)

Dupa 50 ani:
Autoexaminare lunara a sanilor
Mamografie bilaterala anual sau o data la doi ani, in functie de antecedentele familial si personale (completata de ecografie mamara, daca este necesara)

Ce presupune ecografia mamara?

Se aplica un gel pe piele
Transductorul va fi presat pe piele si cu ajutorul lui medicul va explora intreaga suprafata sanului ce trebuie evaluat;
Imaginile captate sunt prelucrate de un program special in calculator si sunt afisate pe un monitor
La finalul examinarii, clinica IMAMED va ofera gratuit imprimarea imaginilor elocvente. Este recomandat sa pastrati toate buletinele ecografice, iar la o urmatoare vizita la medic sa le aveti la dumneavoastra, intrucat examinarea in dinamica reprezinta cheia unui diagnostic corect.
Cand se efectueaza examenul ecografic al sanului?
Ideal, intre zilele 3-10 ale ciclului menstrual, dupa aceasta perioada sub influenta hormonala sanii isi modifica consistenta si implicit se modifica aspectul ecografic, astfel ecografia fiind mai putin concludenta.
Este recomandat sa arati medicului ultima ecografie mamara efectuata, pentru comparatie si obligatoriu mamografiile efectuate anterior ( in cazul in care s- a efectuat o mamografie ).
Care e urmatorul pas?
In cazul prezentei unor leziuni la nivelul sanului a caror caractere (maligne/vs benigne) sunt incerte din punct de vedere ecografic, medicul recomanda efectuarea unei sonoelastografii mamare sau a unei mamografii  sau a unui RMN mamar pentru informatii suplimentare legate de modificarile descoperite. Pentru un diagnostic de certitudine (leziune benigna/maligna) este necesara efectuarea examenului histopatologic cu biopsie mamara.

Ecografia mamara – avantaje :

Ecografia mamara este o metoda neinvaziva, nedureroasa, neiradianta
Ecografia este prin definitie o examinare rapida
Examenul ecografic mamar este usor accesibil si repetabil la orice interval
Ultrasonografia mamara nu are contraindicatii, restrictii sau efecte secundare
Cu ajutorul ecografului se poate urmari evolutia naturala sau dupa tratament a leziunilor mamare, ecografia mamara putand fi repetata de oricate ori este considerat necesar
Ecografia mamara nu necesita niciun fel de pregatire anterioara a pacientului, nu il restrictioneaza in vreun fel si nu ii afecteaza cursul unei zile obisnuite din viata cotidiana
Ecografia mamara vizualizeaza imagini chistice incepand de la 1 – 2 mm diametru
Ecografia evidentiaza tumorile foarte mici, nepalpabile (5 mm);
Diferentiaza tumorile solide de cele chistice (cu lichid), orientand asupra diagnosticului, datorita faptului ca afectiunile mamare au o consistenta diferita. Leziunile benigne mamare sunt bine delimitate, cu suprafata regulata, consistenta relativ omogena. Leziunile maligne mamare sunt neomogene, neregulate, slab delimitate, eventual cu spiculi ce patrund in tesutul mamar sanatos.
Pune in evidenta zonele puternic vascularizate ale sanului (cu ajutorul modului Doppler), orientand diagnosticul spre o patologie benigna sau maligna – leziunile maligne prezinta o vascularizatie intens arborificata si un semnal Doppler puternic.

Centrul Medical IMAMED va pune la dispozitie cei mai buni specialisti si aparatura de inalta calitate, care va garanteaza un diagnostic corect formulat de fiecare data.
Ce putem descoperi la un examen ecografic al sanului?
San cu structura glandulara conform cu varsta si fara modificari de structura – situatie in care femeile trebuie sa continue autopalparea postmenstruala si respectiv controalele periodice conform grupei de varsta din care fac parte.
Modificari de structura mamara incadrabile in contextul mastozei fibrochistice .
Modificari ecografice chistice (leziuni benigne) si nodulare cu suspiciune inalta de malignitate, situatie in care examinarea ecografica trebuie completata cu o examinare sonoelastografica sau o mamografie sau RMN mamar si la indicatia medicului radiolog examinator, o puctie cu examen histo-patologic . In aceasta situatie pacientele sunt indrumate catre medicul specialist , orice afectiune oricat de grava a sanului putand fi vindecata in stadiile incipiente de evolutie.

Bucura-te de sanatate!
Pentru programari va rugam sa sunati la 031 9913!

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!