Ecografia – una dintre cele mai dinamice investigatii

ecografiaEcografia (denumita si sonografie sau ultrasonografie) este o metoda de diagnostic care utilizeaza ultrasunetele (US), in scopul generarii de imagini de la nivelul corpului uman. Ea se realizeaza cu ajutorul aparatului numit ecograf.

Ultrasunetele au fost initial folosite in dezvoltarea tehnologiei sonarelor, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aparatul functioneaza pe principiul radarului. Sonda care se aplica pe corpul pacientului trimite unde ultrasonore de frecventa inalta catre organul analizat, iar apoi receptioneaza o parte din semnalul reflectat. Semnalul care se intoarce este analizat si transformat in imaginea vizibila pe monitor, in culorile alb si negru. Cunoscand acest principiu, este evident ca prezenta de gaze in tractul digestiv ingreuneaza sau chiar impiedica efectuarea investigatiei. Astfel, se recomanda cu o zi inainte de ecografie sa nu se consume alimente care baloneaza si eventual se pot administra medicamente care absorb gazele. Desi a fost utilizata pentru prima data in anii ’50 ai secolului XX, aceasta metoda imagistica a evoluat foarte mult abia dupa dezvoltarea calculatoarelor.

Ecografia este una dintre cele mai dinamice proceduri utilizate in practica medicala moderna, fiind usor si rapid de realizat. Ecografia este considerata o investigatie de rutina, examenul ecografic fiind o procedura neinvaziva, neiradianta si nedureroasa, care nu necesita o pregatire anterioara deosebita.

Ecografia se foloseste intr-o variata gama de domenii medicale, cum ar fi medicina interna, gastroenterologia, medicina de urgenta, obstetrica-ginecologia, pediatria, cardiologia, nefrologia, urologia, chirurgia generala, chirurgia plastica si estetica, medicina sportiva si lista poate continua. Ecografia nu se utilizeaza la examinarea oaselor si plamanilor, imaginile ecografice vizualizeaza cu mare acuratete in schimb rinichii, fiacatul, vezica biliara, pancreasul, splina, apendicele, uterul, ovarele, vezica urinara, dar si vasele sangvine, de exemplu vasele iliace, aorta, carotida, femurala, contribuind la stabilirea unui diagnostic facil si rapid, chiar si in caz de urgenta. Ecografia se foloseste foarte mult in obstetrica, unde imaginile pot fi utilizate pentru stabilirea varstei, pozitiei si dezvoltarii fatului, alaturi de localizarea si stadiul de maturare al placentei, prezenta unor hematoame sau semne de decolare sau de avort spontan, evalueaza riscul de nastere prematura prin masurarea lungimii colului si aprecierea gradului de deschidere ale acestuia, precum si evaluarea malformatiilor fetale inca din viata intrauterina.

IMPORTANT. Recomandam pacientului sa realizeze un dosar ce monitorizeaza starea lui de sanatate pe parcursul vietii, sa pastreze toate rezultatele ecografice realizate in timp, alaturi de analize clinice si biochimice sau alte investigatii efectuate, si sa se prezinte la medic de fiecare data cu acest dosar – pentru a se putea realiza o evaluare personala in dinamica. Astfel se observa eventualele imbunatatiri sau inrautatiri ale starii de sanatate, si se poate pune un diagnostic corect. Un diagnostic complet nu se realizeaza pe baza unei singure investigatii, ci pe evolutia in dinamica a modificarilor clinico-biologice.

Este mai usor sa previi decat sa tratezi! Descopera orice modificare in stadiul incipent ! Nu va fie frica – examenul ecografic nu prezinta contraindicatii, nu este dureros sau iradiant, si se poate efectual oricat de des se considera necesar, fara efecte adverse. In cazul unor simptome sau dureri ce necesita o programare urgenta, va rugam sa precizati acest lucru si reprezentantii nostri vor tine cont de acest aspect in prioritizarea programarilor.

Bucura-te de sanatate!

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!