Ecografiile trimestriale – informatii

ecografiile-timestrialeECOGRAFIA DE PRIM TRIMESTRU

De prima intentie, este ecografia pentru diagnostic de sarcina – sub 9 saptamani. Apoi, se realizează ideal la 12 săptămâni, cu limite între 11 săptămâni şi 13 săptămâni şi 6 zile.

Ecografia de prim trimestru este esențială în estimarea corectă a  vârstei gestaţionale. În funcţie de aceasta se va evalua dezvoltarea fetalã intrauterinã ulterioarã, fiind una dintre cele mai importante ecografii din timpul sarcinii. Mãsoarã lungimea fetala, identifică sarcinile multiple şi evaluează riscul de malformaţii cromozomiale prin măsurarea translucenţei nucale. Detecţia anomaliilor fetale este limitată însã de dimensiunile mici ale fãtului si de dezvoltarea momentan incompleta a unor structuri si organe.

Ecografia este cea mai fidelă modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale atunci când este efectuată în primul trimestru în asociere cu testarea serologică. Rata de depistare depăşeşte în aceste condiţii 90%. Efectuând doar o simplă ecografie se pot detecta doar 62%-81% dintre malformaţiile cromozomiale.

ECOGRAFIA DE TRIMESTRUL AL DOILEA

Se realizează ideal la 22 săptămâni, cu limite între 20 si 24 săptămâni.

Ecografia de trimestrul al doilea este optimă pentru analiza morfologică a organelor fetale. Estimarea ecografica a vârstei gestaţionale în trimestrul al doilea de sarcină prezinta insa o eroare între 7 şi 14 zile, în funcţie de parametrii utilizaţi. Estimarea greutăţii fetale se face cu o eroare de +/-10% datorită condiţiilor de măsurare şi datorită prelucrării informaţiilor de către programul ecografului. Rata de detecţie ecografică a anomaliilor fetale este importanta, putand depista o serie de malformaţii fetale si evalueaza riscul de a avea un făt cu o afecţiune genetică.

ECOGRAFIA DE TRIMESTRUL AL TREILEA

Se realizează ideal la 32 săptămâni, cu limite între 30 şi 34 de săptămâni.

Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult îngreunată de relativa fixitate a poziţiei fetale, de densitatea osoasă crescută şi de cantitatea mai redusă de lichid amniotic. Estimarea ecografică a vârstei gestaţionale în trimestrul al treilea de sarcină prezinta o eroare între 16 şi 21 de zile, în funcţie de parametrii utilizaţi, iar estimarea greutăţii fetale se face şi ea cu o eroare de +/-15, amintind astfel importanta ecografiei de prim trimestru in estimarea varstei gestationale.

Ecografia de trimestrul al treilea dublează sensibilitatea detectării malformaţiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace ce nu au putut fi detectate anterior, precum şi o serie de anomalii ale sistemului nervos central şi musculoscheletale.

Ecografia in sarcina este o investigatie esentiala, rapida, nedureroasa, neiradianta, ce nu afecteaza fatul dar da informatii pretioase viitorilor parinti despre produsul de conceptie. Specialistii IMAMED va stau la dispozitie cu aparatura de noua generatie pentru un diagnostic corect si complet.

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!