Angina pectorala

Angina pectorala – Dr. Dawood Aws Adnan

De multe ori auzim de acest diagnostic, numai de foarte putine ocazii avem explicatia suficienta despre aceasta boala. In acest articol, Dr. Dawood Aws Adnan o sa ne explice cateva puncte despre aceasta afectiune cardiaca.

Prin definitie cuvantul angina inseamna durere, originea cavantului este greaca si inseamna starngulare. Ca termen medical angina pectorala este descrierea durerilor in piept care sunt in mod clasic de caracter constrictiv.

Care este semnificatia aceastei durereri?

Angina pectorala este un indiciu (in alte cuvinte, este un semnal de alarma) care indica fluxul insuficient de sange catre muschiul inimii, reprezentand un sistem de alarma precoce, instintand doctorul de iminenta unui infarct miocadic.

Angina pectrala → Infarct miocardic

Care sunt factorii de risc care ar duce la aparitia anginei pectorale?

Ca orice boala clasica de inima, angina este rezultatul unei multimi de factori de risc care are putea afecta circulatiea inimii; ca de ex: hipertensiune arteriala, fumatul, diabetul zaharat, colesterul crescut in sange, varsta inaintata.

Cum putem identifcica aecasta durere?

Ca orice simptom sau semn in medicina, nu sunt reguli concrete in privinta cum poate sa apara aceasta durere. Astfel, doctorul trebuie sa ia in calcul anumiti factori care ar putea orienta diagnosticul. De exmeplu:

Caracter: senzatie de strangere in piept sau de greutate. In mai putine cazuri, senzatie de arsura sau intepaturi.
Locatia: Durerea apare de obicei in mijlocul pieptului (se numeste zona retrosternala)
Durata: De obicei variaza, dar durerile de durata prelungita (>20 de minute) indica un stadiu mai grav al bolii.
Iradiere: Duerere poate migra catre zona cervicala, sau la membrul superior stang.
Factor agravanti si amelioranti: Durerea se declanseaza dupa efort fizic, stres psihoemotional, temperaturi extreme (in special frigul) sau dupa masa. In mare parte, durerea se poate remedia prin repaus sau prin adminstrarea de nitroglicerina sub limba.
Mai trebuie adaugat ca angina pectorala ar putea fi insotita de dificultate de respiratie si de transpiratii reci.

Ce trebui facut in caz ca simtiti ca avet aceasta durere?

In caz de dureri de intensitate usoara care apar la efortul fizic extrem, trebuie sistat efortul fizic care a declansat durerea in piept, si se va indruma pacientul catre medicul cardiolog.
In caz de dureri declansate de repaus (Atunci se cheama angina instabila), este obligatoriu sa fie chemat serviciul de ambulanta pentru a acorda transport urgent la camera de garda.

In concluzie: angina pectorala NU este un semn care trebuie ignorat, avand de consecinte grave. Daca apare unul din semnele mentionate mai sus, imediat luati legatura cu medicul dumneavoastra pentru a evita complicatiile in timp.

Multumesc.

Dr. Aws Adnan Dawood

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!