Avantajele si dezavantajele ecografiei

 3d1972_f9fe12be59b7468dbf892ac58fec05bcEcografia este considerata o investigatie de rutina, examenul ecografic fiind o procedura rapida, neinvaziva, neiradianta si nedureroasa, care nu necesita o pregatire anterioara deosebita.

Un alt avantaj al ecografiei consta în faptul ca se evita efectele nocive ale razelor X. Mai mult, echipamentul este portabil si accesibil, putand fi folosit atat in spital cat si in cabinet, la patul bolnavului sau chiar in ambulanta.

Un dezavantaj consta însa în faptul ca rezultatul depinde si de experienta si priceperea specialistului care o realizeaza si interpreteaza, rezultate fals negative sau fals pozitive putand fi prezente datorita subiectivismului ce apare in realizarea examinarii. Importanta educatiei in ultrasonografie este foarte mare.  Organizatia Mondiala a Sanatatii a subliniat ca, deoarece ecografia este “operator dependenta” se ajunge la situatia paradoxala ca sa fie “mai importanta prezenta resursei umane calificate decat aceea a echipamentului ecografic insusi” (WHO, 1990). In etapa actuala, practica ultrasonografica se efectueaza prin intermediul “aplicatiilor clinice”. Se poate considera ca o ecografie este atat de buna si de performanta pe cat de bine stie medicul practician sa obtina imaginea cea mai elocventa iar apoi sa o integreze in tabloul clinic. Ultrasonografia trebuie practicata acolo unde aduce beneficii reale si trebuie privita cu rezerve acolo unde aportul sau diagnostic este limitat (Goldberg, 1988).

Un punct forte important al ultrasonografiei, ce nu trebuie trecut cu vederea, este caracterul dinamic al acesteia. Imaginea ecografica este “dinamica” (termenul anglosaxon folosit este de procedura “real time”). Aceasta caracteristica, rezultata din succesiunea rapida a sectiunilor la nivelul ecranului, permite obtinerea de informatii asupra contractilitatii miocardului, a miscarilor fetale sau a mobilitatii intestinale exact in timp ce aceste evenimente iau loc. Imaginea dinamica completeaza imaginea statica si confera o alta perspectiva asupra organismului studiat, si confera ecografiei sansa de a genera un diagnostic foarte rapid, in timpul examinarii. Aceasta caracteristica valideaza metoda ecografica drept procedura clinica.

Din pacate insa, spre deosebire de imaginea folosita in computer tomografie sau rezonanta magnetica, imaginea ecografica nu este exhaustiva, nefiind capabila sa cuprinda pe ecran decat sectiuni limitate, interesand regiuni anatomice de dimensiuni variabile. Cu toate acestea, datorita optimizarilor tehnologice din ultimii 10-15 ani, explorarea ecografica a ajuns sa beneficieze de imagini de o calitate si rezolutie din ce in ce mai bune, care ajuta la micsorarea dozei de subiectivitate ce intervine in diagnostic.

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!