Capcanele de colesterol

Capcanele de colesterol – Dr. Dawood Aws Adnan

colesterolColesterolul. Un dusman de care am auzit de nenumarate ori, si nu numai la cabinetul doctorului, dar si prin televizor, inclusiv in filme si seriale. Totusi, in ciuda faptului ca ne credem experti in domeniul de sanatate. E rolul meu sa va explic ca este mult inca de clarificat.

Bolile cardiovasculare reprezinta o povara imensa a sanatatii populatiei europene. Aceasta categorie de boli nu vine din senin. De fapt, este suma multor factori de risc. Din acesti factori de risc putem enumera hipertensiunea arteriala, sedentarismul, obezitatea, fumatul si in special colesterolul.

Colesterolul reprezinta un component esential al membranelor celulare, hormonilor, si al nervilor. Practic fara aceasta molecula, n-ar fi existat viata. In alta parte, concentratia serica crescuta a acestei substante ar afecta sanatatea fizica in mod predominant negativ.

Trebuie insa mentionat ca interpretarea acestei analize a fost considerata egala cu analizele glicemiei sau ale calciului. In realitate medicii considera analiza de colesterol o analiza relativ complexa si cuprinde patru componente. In totalitate termenul medical este ” Profilul lipidic ”. Fiecare component al profilului lipidic este o sursa de informatie indispensabila in interpretarea riscului cardiovascular. Aceste componente sunt: LDL-C, HDL-C, Colesterol total si Trigliceride. De adaugat ca valorile tinta depind de ce categorie de risc sa afla pacientul.

Acum va dam explicatia simpla despre fiecare:

1. Colesterolul total: reprezinta suma tuturor componentelor de colesterol. LDL, IDL,HDL, VLDL.
In deceniile trecute a fost considerat suficient in calcularea gradului de risc cardiovascular, numai ca in medicina moderna, se considera o parte din ansamblu. Inca il folosesc medicii in calcularea riscului SCORE. Se pot utiliza ca tinta terapeutica cand nu se pot recolta celelalte componente ale profilului lipidic ( nivelul ideal sub 200 mg/dl ).

2. LDL-C: se cheama si colesterolul cel RAU, concentratie LDL sa corespunda cu riscul cardiovascular, si in ultimii ani, este cea mai utilizata tinta terapeutica prin care putem masura eficacitatea terapeutica.
Numai aici vine intrebarea, cat de scazut trebuie sa fie LDL-C? Si aici va raspund cu DEPINDE.

Daca pacientul se afla in categorie de risc foarte inalt, unde se incadreaza cei cu infarct miocardic in antecedente, angina pectorala sau diabet zaharat cu afectare de organe, nivelul maxim permis este pana la 70 mg/dl ( sau 50% din valoarea initiala ).

Daca pacientul se afla in categoria de risc inalt ( multiplii factori de risc, fara boala cardiaca constituita), atunci tinta va fi 100 mg/dl.

Daca pacientul se afla in categorie de risc moderat. Tinta sa considera 115 mg/dl.
N.B: Categorie de risc va fi calculata de catre medicul Cardiolog/Internist conform calculelor SCORE.

3. HDL: Colesterolul cel bun, cu cat este mai mare cu atat riscul cardiovascular este scazut. Nu se utilizeaza ca tinta terapeutica fiind afectat mai mult pe stilul de viata decat tratament cu medicamente. Nivelul peste 60 mg/dl este optim.

4. Trigliceridele: de obicei acest parametru reflecta cantitatea de grasime in corp, si reflecta si obiceiurile nutritionale. Suprinzator, apar crescand la consumul excesiv al dulciurilor sau produselor rafinate, si apar foarte crescute la diabetici si marii consumatori de etanol. Nu trebuie sa depaseasca 150 mg/dl.

In concluzie, fiecare element al profilului lipidic se considera esential in estimarea riscului cardiovascular, si nu este suficient colesterolul total. Multi pacienti au cazut in capcana aceasta cu valori potential inselatoare. Solicitati laboratorul sa va recolteze toate cele 4 componente ca sa aiba medicul suficiente informatii pentru stabilirea planului terapeutic.

Va multumesc

Dr. Dawood Aws Adnan

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!