Ce este ecografia?

Ecografia (denumita si sonografie sau ultrasonografie) este o metoda de diagnostic care utilizeaza ultrasunetele (US), in scopul generarii de imagini de la nivelul corpului uman. Ea se realizeaza cu ajutorul aparatului numit ecograf.

Ultrasunetele au fost initial folosite in dezvoltarea tehnologiei sonarelor, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aparatul functioneaza pe principiul radarului. Sonda care se aplica pe corpul pacientului trimite unde ultrasonore de frecventa inalta catre organul analizat, iar apoi receptioneaza o parte din semnalul reflectat. Semnalul care se intoarce este analizat si transformat in imaginea vizibila pe monitor, in culorile alb si negru. Cunoscand acest principiu, este evident ca prezenta de gaze in tractul digestiv ingreuneaza sau chiar impiedica efectuarea investigatiei. Astfel, se recomanda cu o zi inainte de ecografie sa nu se consume alimente care baloneaza si eventual se pot administra medicamente care absorb gazele. Desi a fost utilizata pentru prima data in anii ’50 ai secolului XX, aceasta metoda imagistica a evoluat foarte mult abia dupa dezvoltarea calculatoarelor.

Ecografia este una dintre cele mai dinamice proceduri utilizate in practica medicala moderna, fiind usor si rapid de realizat. Ecografia este consierata o investigatie de rutina, examenul ecografic fiind o procedura neinvaziva, neiradianta si nedureroasa, care nu necesita o pregatire anterioara deosebita.

Ecografia se foloseste intr-o variata gama de domenii medicale, cum ar fi medicina interna, gastroenterologia, medicina de urgenta, obstetrica-ginecologia, pediatria, cardiologia, nefrologia, urologia, chirurgia generala, chirurgia plastica si estetica, medicina sportiva si lista poate continua. Ecografia nu se utilizeaza la examinarea oaselor si plamanilor, imaginile ecografice vizualizeaza cu mare acuratete in schimb rinichii, fiacatul, vezica biliara, pancreasul, splina, apendicele, uterul, ovarele, vezica urinara, dar si vasele sangvine, de exemplu vasele iliace, aorta, carotida, femurala, contribuind la stabilirea unui diagnostic facil si rapid, chiar si in caz de urgenta. Ecografia se foloseste foarte mult in obstetrica, unde imaginile pot fi utilizate pentru stabilirea varstei, pozitiei si dezvoltarii fatului, alaturi de localizarea si stadiul de maturare al placentei, prezenta unor hematoame sau semne de decolare sau de avort spontan, evalueaza riscul de nastere prematura prin masurarea lungimii colului si aprecierea gradului de deschidere ale acestuia, precum si evaluarea malformatiilor fetale inca din viata intrauterina.

Domenii de aplicabilitate

– Endocrinologie : ecografie de tiroda pentru evaluarea ecostructurii, vizualizarea de imagini solide sau chistice si vascularizatia parenchimul tiroidian.

   – Gastroenterologie : in ultrasonografie abdominala sunt vizualizate organele de consistenta solida, precum : pancreasul, aorta, vena cava inferioara, ficatul, vezica biliara, ductele biliare, rinichii, splina.

   – Neurologie : estimarea debitului sanguin si vizualizarea stenozelor in arterele carotide si in cadrul arterelor cerebrale de calibru mare.

   – Ginecologie (ecografie transvaginala : vizualizarea ovarelor, uterului, colului sau a altor formatiuni pelvine) si Obstetrica : ecografia obstetricala e utilizata in cadrul sarcinii pentru a verifica dezvoltarea fatului.

   – Urologie : pentru a determina de ex. : cantitatea de lichid retinuta in vezica urinara, litiaza renala, formatiuni prezente la nivelul vezicii urinare, ureterelor sau rinichilor.

   – Sistem scheletic : tendoanele, muschii, nervii, suprafetele oaselor.

   – Vasculara : Ecografia Doppler poate fi completata prin calcul doppler, pentru a determina directia si viteza de deplasare a sangelui spre sau de la proba.

   – Medicina de urgenta : evaluarea traumelor prin sonografie FAST ( ‘focused assessment with sonography for trauma’ ) pentru a depista hemoperitoneul sau tamponamentul pericardic posttraumatic.

   – Ecografie interventionala : pentru prelevarea biopsiilor, pentru transfuzii intrauterine.

   – Ecografie cu substanta de contrast : Are la baza injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, reprezentata de un gaz inert, care prin amestecarea cu fosfolipide si ser fiziologic, prin agitare, formeaza microbule. Acestea in aproximativ 10 secunde ajung la nivelul organului tinta, putandu-se realiza o harta a regiunii sau a organului vizat, pe baza semnalului provenit din vase. In aproximativ 15 minute de la injectare substanta se elimina in totalitate prin expiratie.

Cine realizeaza ecografia?

Ecografia a fost (si este inca) disputata intre mai multe specialitati, deoarece unii o considera ca fiind o metoda de tip “radio – imagistic” iar de altii ca fiind un fel de “stetoscop vizual” al medicinei clinice. Importanta acestei proceduri este evidenta, peste 1/3 din totalul explorarilor imagistice efectuate la nivel mondial sunt examinari ultrasonografice (Goldberg, 1988; WHO, 1998). Ultrasonografia apartine tehnicilor imagistice intrucat furnizeaza informatie specifica sub forma de imagini sectionale. Metoda apartine in acelasi timp si specialitatilor clinice datorita caracterului non–iradiant si prin potentialul de repetitivitate in functie de cerinte si de evolutia bolii, prin portabilitate si posibilitatea de a fi transportata la patul bolnavului, in camera de urgente sau chiar in salvare.

Diversitatea ultrasonografica este impresionanta, echipamentele ecografice pot sa fie extrem de sofisticate, cu specificatii adaptate in functie de domeniul in care se aplica, cu potential de utilizare foarte larg, pe o mare paleta de suferinte anatomice, functionale sau vasculare. Totodata, ecograful poate fi pot simplu, portabil, dedicat unei singure aplicatii, bine definita, aflata la alegerea medicului clinician sau explorationist. Aceasta versatilitate constituie un punct forte al metodei ultrasonografice. Ecografia se interpune, asadar, intre examenul clinic si alte investigatii paraclinice si imagistice mai sofisticate( computer tomograf, rezonanta magnetica), constituind adesea o modalitate de selectie a conduitei diagnostice si terapeutice ulterioare si de optimizare in final a diagnosticului. Prin performantele sale metoda a reusit sa substituie cu succes o serie de alte proceduri mai costisitoare sau mai riscante pentru pacient (WHO, 1998).

Cu riscul de a considera ca exista o “lupta” pentru monopolizarea ecografiei intre specialitatile clinice si cele radio-imagistice, este evident ca rezultatul final il constituie un beneficiu pentru “toate partile” fiind reprezentat de o dinamica exceptionala a metodei. Aceasta a ajuns sa fie considerata, in etapa actuala, procedura imagistica cea mai raspandita pe glob (Derchi, 2009).

Tendinta, intr-un viitor nu prea indepartat, este ca examinarea ecografica se va generaliza nerestrictiv la toate specialitatile, odata cu introducerea sa in formarea de baza a studentilor la medicina, ca parte a examenului clinic. (Hoppmann, 2011; Mircea, 2011).

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!