Cine realizeaza ecografia?

cinerealizeazaecoEcografia a fost (si este inca) disputata intre mai multe specialitati, deoarece unii o considera ca fiind o metoda de tip “radio – imagistic” iar de altii ca fiind un fel de “stetoscop vizual” al medicinei clinice. Importanta acestei proceduri este evidenta, peste 1/3 din totalul explorarilor imagistice efectuate la nivel mondial sunt examinari ultrasonografice (Goldberg, 1988; WHO, 1998). Ultrasonografia apartine tehnicilor imagistice intrucat furnizeaza informatie specifica sub forma de imagini sectionale. Metoda apartine in acelasi timp si specialitatilor clinice datorita caracterului non–iradiant si prin potentialul de repetitivitate in functie de cerinte si de evolutia bolii, prin portabilitate si posibilitatea de a fi transportata la patul bolnavului, in camera de urgente sau chiar in salvare.
Diversitatea ultrasonografica este impresionanta, echipamentele ecografice pot sa fie extrem de sofisticate, cu specificatii adaptate in functie de domeniul in care se aplica, cu potential de utilizare foarte larg, pe o mare paleta de suferinte anatomice, functionale sau vasculare. Totodata, ecograful poate fi pot simplu, portabil, dedicat unei singure aplicatii, bine definita, aflata la alegerea medicului clinician sau explorationist. Aceasta versatilitate constituie un punct forte al metodei ultrasonografice. Ecografia se interpune, asadar, intre examenul clinic si alte investigatii paraclinice si imagistice mai sofisticate( computer tomograf, rezonanta magnetica), constituind adesea o modalitate de selectie a conduitei diagnostice si terapeutice ulterioare si de optimizare in final a diagnosticului. Prin performantele sale metoda a reusit sa substituie cu succes o serie de alte proceduri mai costisitoare sau mai riscante pentru pacient (WHO, 1998).
Cu riscul de a considera ca exista o “lupta” pentru monopolizarea ecografiei intre specialitatile clinice si cele radio-imagistice, este evident ca rezultatul final il constituie un beneficiu pentru “toate partile” fiind reprezentat de o dinamica exceptionala a metodei. Aceasta a ajuns sa fie considerata, in etapa actuala, procedura imagistica cea mai raspandita pe glob (Derchi, 2009).
Tendinta, intr-un viitor nu prea indepartat, este ca examinarea ecografica se va generaliza nerestrictiv la toate specialitatile, odata cu introducerea sa in formarea de baza a studentilor la medicina, ca parte a examenului clinic. (Hoppmann, 2011; Mircea, 2011).

IMPORTANT. Recomandam pacientului sa realizeze un dosar ce monitorizeaza starea lui de sanatate pe parcursul vietii, sa pastreze toate rezultatele ecografice realizate in timp, alaturi de analize clinice si biochimice sau alte investigatii efectuate, si sa se prezinte la medic de fiecare data cu acest dosar – pentru a se putea realiza o evaluare personala in dinamica. Astfel se observa eventualele imbunatatiri sau inrautatiri ale starii de sanatate, si se poate pune un diagnostic corect. Un diagnostic complet nu se realizeaza pe baza unei singure investigatii, ci pe evolutia in dinamica a modificarilor clinico-biologice.

Bucura-te de sanatate!

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!