Doresti un bebelus? Ar trebui sa te intereseze acest articol!

Doresti un bebelus? Ar trebui sa te intereseze acest articol!

Pregnant woman showing her belly and holding a paper heart. Isolated on white

Nimic nu este mai minunat in viata unui cuplu decat momentul cand aleg sa formeze cu adevarat o familie si sa aduca pe lume un copilas. Totusi, dupa ce s-a luat aceasta hotarare, pentru a evita riscuri ulterioare, parintii ar trebui sa faca o serie de investigatii.

Happy expectant couple looking at sonography reports while consulting doctor in clinic

1. ECOGRAFIE TRANSVAGINALA

O prima vizita la medicul ginecolog, cu efecturea unui consult (genital si al sanilor) si a unei ecografii de control este binevenita. Se va verifica astfel structura uterului si ovarelor, grosimea endometrului, numarul foliculilor si eventualele probleme din zona pelvina: inflamatie pelvina, ovare micropolichistice, chisturi ovariene, fibroame, malformatii uterine. Se va verifica totodata tensiunea arteriala a viitoarei mamici si pulsul.

2. EXAMEN PAPANICOLAU

poza3

Citologia Babes-Papanicolau trebuie realizata anual, o data cu inceperea vietii sexuale. Daca nu ati facut aceasta analiza in ultimul an, inainte de conceperea unui bebelus trebuie verificata sanatatea colului uterin.

3. ANALIZE UZUALE SANGUINE

poza4

O evaluare rapida generala a starii de sanatate a mamicii se realizeaza printr-o serie de analize uzuale: hemoleucograma, coagulograma, biochimie (glicemie, uree, creatinina, acid uric , transaminaze TGO si TGP, bilirubina directa si totala, profil lipidic: colesterol HDL si LDL, trigliceride, LDH, ionograma).

4. GRUP DE SANGE SI RH

poza5

Obligatoriu, si nu doar in momentul procreerii, toata lumea ar trebui sa isi cunoasca grupul de sange si Rh-ul. Ambii parinti vor face aceasta analiza de sange in cazul in care nu au un document anterior care sa certifice acest lucru. Incompatibilitatea de grup sanguin trebuie monitorizata, dar in special cea care impune o conduita mai atenta este incompatibilitatea de Rh. Incompatibilitatea de Rh poate sa apara atunci cand mamica are Rh negativ, iar partenerul Rh pozitiv. Astfel, in cazul in care fatul va prelua Rh-ul pozitiv, organismul mamei va incepe sa fabrice anticorpi anti-D. Desi problemele legate de incompatibilitatea de Rh apar de obicei dupa o prima sarcina cu evolutie normala, graviduta va primi atentie speciala din partea obstetricianului.

5. INFECTII

poza6

Exista o serie de infectii care pot exista in corpul mamei fara a-i crea o simptomatologie specifica, insa acestea se vor putea manifesta asupra dezvoltarii bebelusului.

-O secretie vaginala si o cultura din col trebuie obligatoriu realizata. In plus, sunt necesare analize din col pentru Chlamydia, Ureaplasna, Mychoplasma, Listeria, si din sange pentru Chlamydia IgG, IgM, IgA.

-Desi poate fi realizat si dupa instalarea sarcinii, se recomanda efectuarea profilului TORCH inainte de a ramane gravida (Toxoplasma, Rubeolla, Citomegalovirus, Herpes simplex). Pentru siguranta bebelusului, este importanta depistarea si tratarea eventualelor infectii inainte de procreere.

-Un sumar de urina si o urocultura se realizeaza pentru depistarea infectiilor de la nivelul tractului urinar.

-Testele serologice pentru infectia cu virus B si C sunt recomandate. Desi aceste infectii nu reprezinta o contraindicatie absoluta a sarcinii, un eventual tratament al hepatitei cu Interferon este contraindicat femeilor gravide.

– VDRL si TPHA se recomanda pentru depistarea sifilisului, iar testarea HIV este de asemenea recomandata.

Orice infectie trebuie tratata preconceptional, avand in vedere ca majoritatea tratamentelor pot avea efecte teratogene.

6. EVALUAREA GLANDEI TIROIDE

Este binecunoscut faptul ca disfunctia glandei tiroide are un impact negativ sever asupra fatului – retard mintal , cretinism sau malformatii, avort spontan si infertilitate. Avand in vedere ca Romania este o zona endemica de gusa, se recomanda efectuarea TSH si FT3 pentru screening, iar in caz de modificari acestea vor fi completate de FT4, ATPO si ecografie tiroidiana.

7. CONTROLUL STOMATOLOGIC

poza8

Este recomandata o evaluare stomatologica completa, urmata de un tratament inainte de sarcina al eventualelor carii, infectii sau inflamatii de la nivelul cavitatii bucale.

8. PREGATIREA CORPULUI VIITOAREI MAMICI

poza9

Pe langa toate aceste investigatii medicale, mamica are un rol important in pregatirea pentru o sarcina sanatoasa. Alimentatia echilibrata si sportul ofera un suport minunat pentru organism. Este recomandata o alimentatie bogata in nutrienti si vitamine si saraca in glucide si grasimi, pentru o dezvoltare armonioasa a fatului. Trebuie precizat si faptul ca femeile obeze au un risc crescut de nastere prematura sau de complicatii obstetricale, astfel ca o scadere in greutate va imbunatati atat prognosticul ulterioarei sarcini, cat si sansele de a ramane gravida.

poza11

Daca aveti anumite dependente, acum este momentul sa luati masuri si sa opriti fumatul, consumul de alcool, medicamente sau droguri.

In urma consultului preconceptional se poate stabili un set de analize suplimentar, adaptat fiecarei paciente,  in functie de factorii de risc, factori genetici, istoric familial, antecedente personale patologice etc.

Dorim sa fim aproape de viitorii parinti si va asteptam intr-o locatie centrala si moderna, cu medici specialisti cu experienta si aparatura de ultima generatie.

Fii o mamica linistita cu Centrul Medical IMAMED. Noi te ajutam sa te bucuri de sanatate si pe parcursul sarcinii!

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!