Ecografia abdominala – diagnostice si indicatii

DIAGNOSTICE SI INDICATII

CAND ESTE RECOMANDATA ECOGRAFIA ABDOMINALA? 

Datorita calitatii de a fi non-invaziva, neiradianta si nedureroasa, ecografia abdominala se recomanda atat in cazul suspiciunii unei patologii abdominale, cat si ca examen de rutina anual, in lipsa oricarui simptom.

Ecografia abdominala – simptome ce indica efectuarea acesteia:

– dureri abdominale acute sau cronice, indiferent de durata sau simptome asociate (patologie renala, hepatica, colecistica, pancreatica)
– traumatisme abdominale, cu posibile rupturi de organe si hemoragie interna
– tulburari de ciclu menstrual (vizualizarea uterului si ovarelor)
– febra de cauza neidentificata (poate fi explicata de o patologie abdominala)
– scadere in greutate de cauza neprecizata (posibila tumora)
– existenta unei tumori extraabdominale, pentru a depista posibilele metastaze abdominale in organe sau ganglioni
– tulburari de tranzit – constipatie, scaune diareice, meteorism abdominal
– icter (coloratia galbuie a tegumentelor si mucoaselor),putand fi datorat unor afectiuni hepatice, ale cailor biliare, colecistului sau pancreasului (tumori la nivelul capului pancreatic determinand obstructie la nivelul cai bilare principale)
– aparitia unor tumori abdominale, o masa palpabila sau decelata printr-o alta metoda imagistica
– marirea de volum a abdomenului de cauza neprecizata
– tulburari de urinare- mictiuni frecvente, dureroase sau urmate de sangerare
– modificari ale urinii – culoare, miros, claritate
– sindrom inflamator sau infectios de cauza necunoscuta
– existenta unor adenopatii (ganglioni) periferice, dureroase sau nedureroase, de obicei decelate prin palpare de catre pacient
– suspiciunea de imbolnavire a unuia din urmatoarele organe: pancreas, ficat si cai biliare, rinichi, splina, uter, ovare, vezica urinara, prostata, a ganglioni abdominali sau vaselor abdominale
– greata, varsaturi (posibila afectare hepatica, colecistica, pancreatica)
– senzatie de oboseala cronica (posibila patologie hepatica)
– sindrom anxios (posibila afectare suprarenala)

Ecografia abdominala – Rezultatul acesteia ne indruma spre diverse diagnostice:

Informatiile obtinute de medicul examinator dupa efectuarea ecografiei, cu privire la aparitia unor modificari de dimensiune si structura a organelor examinate, pot conduce la un diagnostic, de exemplu:

– boli hepatice (steatoza, ciroza, tumori hepatice etc.)
– pancreatice (pancreatite, tumori pancreatice, chiste si pseudochiste pancreatice etc.)
– biliare (calculi, colecistite, tumori etc.)
– renale (calculi, tumori, inflamatii, dilatarea cailor excretorii etc.)
– vezica urinara (calculi, tumori,diverticuli etc.)
– uter si ovare (fibroame uterine, tumori ovariene, chiste ovariene, prezenta unei sarcini etc.)

Uneori cand datele obtinute in urma efectuarii ecografiei abdominale nu sunt concludente pentru a putea fi stabilit un diagnostic cert, pacientul este indrumat de medicul examinator pentru efectuarea unor investigatii suplimentare (CT, endoscopie digestiva superioara, colonoscopie, RMN adominal)

Pe langa informatiie obtinute cu privire la organele parenchimatoase (ficat, pancreas,splina, rinichi, uter si ovare,prostata) si cele cavitare (stomac,colon, vezica urinara, colecist) – ecografia poate aduce informatii cu privire la prezenta lichidului  in cavitatea abdominal (ascita), in pericard (in jurul inimii), la nivelul pleurei.

Evaluarea diametrului unor vase sanguine si modificarilor lor -anevrism – marire a calibrului vasului, stenoza-stramtare a calibrului vascular, etc), care au semnificatie in diagnosticul unor patologii prezente, de exemplu la nivelul aortei, arterelor renale,arterei splenice etc).
Datorita posibilitatii utilizarii semnalului Doppler in ecografie, se pot obtine informatii utile cu privire la existenta unor eventuale tromboze (obstructia unor vase prin prezenta de trombi (cheag de sange) ) -ex. tromboza de vena porta, de vena cava inferioara, vasele renale, etc.

Cum trebuie sa se pregateasca pacientul inaintea efectuarii unei ecografii abdominale pentru ca aceasta sa fie cat mai concludenta:

1. Ecografia este indicata sa fie efectuata dupa un post alimentar de cel putin 6 ore (daca ecografia este efectuata posprandial (dupa alimentatie), nu se pot obtine informatii cu privire la vezica biliara, intrucat aceasta de goleste dupa ingestia de alimente pentru a facilita digestia)

2. Pacientul trebuie sa consume aproximativ 1-1,5 l de lichide (apa plata, ceai) cu cca. o ora inaintea efectuarii ecografiei, cu mentiunea ca ingestia de apa trebuie oprita cu aproximativ 30-40 de minute inaintea efectuarii ecografiei, in caz contrar, apa ingerata la stagna la nivelul stomacului facand dificila , uneori chiar imposibila examinarea pancreasului.

3. Pacientul NU va urina inaintea efectuarii ecografiei, pentru a putea fi examinata vezica urinara, aceasta trebuie sa fie in repletie (plina), golirea acesteia facand imposibila examinarea ei; o vezica urinara goala face dificila si examinrea organelor pelvine ( uter, ovare, prostata).

4. Cu o zi inainte de efectuarea ecografiei pacientul este sfatuit sa evite alimentatia care favorizeaza meteorismul abdominal ( balonarea)- de ex.fasole, mazare, lapte, fructe si de preferat ca ultima masa sa fie servita la orele 18-19.

IMPORTANT. Recomandam pacientului sa realizeze un dosar ce monitorizeaza starea lui de sanatate pe parcursul vietii, sa pastreze toate rezultatele ecografice realizate in timp, alaturi de analize clinice si biochimice sau alte investigatii efectuate, si sa se prezinte la medic de fiecare data cu acest dosar – pentru a se putea realiza o evaluare personala in dinamica. Astfel se observa eventualele imbunatatiri sau inrautatiri ale starii de sanatate, si se poate pune un diagnostic corect. Un diagnostic complet nu se realizeaza pe baza unei singure investigatii, ci pe evolutia in dinamica a modificarilor clinico-biologice.

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!