Ecografia tiroidiana

Tiroida reprezinta cea mai mare glanda endocrina, este in forma de fluture, situata la nivelul gatului, in zona cervicala anterioara, intre muschii sternocleidomastoidieni, fiind alcatuita din doi lobi situati de fiecare parte a traheei, uniti printr-o punte mica de tesut numita istm, care cantareste aproximativ 15-25 g.
Are un rol important in functionarea echilibrata si dezvoltarea organismului, este responsabila de secretia a doi hormoni triiodotironina (T3) care actioneaza mai rapid si este mai activ din punct de vedere metabolic si tiroxina (T4), denumirea acestora venind de la prezenta a 3, respectiv 4 atomi de iod.
Secretarea hormonilor tiroidieni este controlata de TSH sau tirotropina (un alt hormon), fiind eliberat de hipofiza anterioara. La randul ei, tirotropina este stimulata de TRH , secretat de hipotalamus.
Tiroida nu lucreaza solitar si nu este autonoma in organism, de aceea este un intreg sistem de reglare intre encefal, hipofiza si tiroida (mecanism de feed-back).

De ce se face ecografia tiroidei?
Identificarea problemelor de tiroida cat mai rapida este favorizata de ecografie, care certifica clar si usor daca sunt modificari in structura glandei (chisturi, inflamatie, noduli, hipertrofie).
Aceasta investigatie dureaza intre 15-20 minute, nu este necesara niciun fel de pregatire speciala, pacientul poate bea, manca, poate lua medicamentele in mod normal.
Este bine de stiut ca ecografia de tiroida nu prezinta riscuri, poate fi repetata ori de cate ori este nevoie, nu este invaziva, nedureroasa a regiunii gatului, nu radiaza, se foloseste pentru diagnosticarea gusilor nodulare, adenopatiilor, diferentierea dintre gusa si tesutul adipos sau muscular.

Hipertiroidismul (exces de functie) sau hipotiroidismul (prin carenta) sunt dereglari ale tiroidei.
Simptomele hipotiroidiei sunt: cresterea in greutate, lipsa poftei de mancare, constipatie, dureri musculare si articulare, piele uscata, somnolenta, gandire si vorbire lenta.
Cauzele hipotiroidiei: inflamatie cauzata de sistemul imunitar (tiroidita autoimuna / Hashimoto); in urma tratamentului cu iod radioactiv, in cazul gusei sau a altor boli ale tiroidei, se distrug prea multe celule (foliculi tiroidieni), in urma unei interventii chirurgicale partiale, partea de glanda ramasa nu produce suficienti hormoni tiroidieni;
Hipertiroidismul (excesul de hormoni tiroidieni) apare atunci cand glanda tiroida secreta o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni, evoluand rapid si agresiv.
Simptomele hipertiroidismului: nervozitate, transpiratie abundenta, tahicardie.
Cauzele hipertiroidiei: printre factorii de risc ai acestei afectiuni se numara sexul (este intalnita in special la femei), varsta (se intalneste cu o frecventa mai mare la persoanele adulte), factorul ereditar (in boala Basedow), factori neuropsihici (stresul).

Pentru programari va rugam sa sunati la 031 9913 sau programati-va online!
Bucura-te de sanatate!
Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!