EKG

EKG – Dr. Dawood Aws Adnan
 

De multe ori auzim de EKG, dar in foarte putine cazuri ne-a fost explicata importanta aceastei investigatii. In acest articol, Dr. Dawood – medic specialist cardiolog, o sa ne explice ce putem afla despre starea inimii prin EKG.

1. Dimensiunile inimii.

Prin EKG ne putem oarecum orienta despre afecțiunile cardiace care ar putea marii volumul cardiac. Bolile gen hipertensiune arteriala si stenoze valvulare ar putea îngrosa peretele inimii. Asadar, cardiologul poate afla daca inima pacientului se afla în faza avansata de hipertrofie cardiaca (ingrosarea inimii). Prin aceaste informatii, se poate ghida alegerea tratamentului potrivit.

2. Tulburările de ritm.
De multe ori, sa întalneste doctorul cu pacienti care vin pentru problema palpitatiilor. Bolile cardiace din grupa aritmii cardiace sunt in mare parte responsabile de aceasta palpitatii. Dar, numai prin EKG efectuat în stadiul acut, se poate releva în mod precis ce fel de aritmie este. In plus, tratamentul acestei aritmii este ales dupa imaginea afisata de EKG.
Exemple de aritmii: Fibrilatie Atriala, Flutter, Tahicardie Ventriculara….etc..

3. Boala cardiacă ischemica.

Sigur ati auzit de infarct miocardic, dar, lucrul pe care nu site multe lume este ca infarctul rar vine neanuntat. Infarctul miocardic este doar un component dintr-o gama larga de boli cardiovasculare, toate aflandu-se sub denumirea de boala cardiaca ischemica.

In faza acuta, când pacientul se prezintă la doctor cu dureri în piept, medicul (prin EKG) poate deduce daca se desfasoară un infarct acut, sau dacă s-a petrecut inainte, lasand urma de sechele.

Se poate obtine si alte informatii legate de iminenta infarctului sau agravarea bolii în termen scurt si lung.

4. Toxine si tulburările de electrolite.

Electrolitii sunt anumiti ioni care circula in sange. Cele mai importante sunt cele de Potasiu, Sodiu, Magneziu si Clor.

Orice crestere sau scadere semnificativa în concentratie, acesti ioni pot produce afectiuni grave de sanatate. Inclusiv stop cardiac.

EKG poate arata prin forma unei unde electrice alterate, daca nivelul unei substanțe a depasit sau a coborat sub nivelul optim. Dand o alarma precoce medicului pentru a echilibra rapid acestei substante.

5. Alte condiții..

EKG ne arata si afectarea cardiacă sub supunerea unei conditii meteorologice extreme (soc termic sau hipotermie).

Alte cazuri. Dupa o raceala virala, exista posibilitatea de a declansa o reacție inflamatorie care irita sacul inimii. Rezultand in acumularea de lichid în jurul inimii, o conditie care se numeste Pericardita.

Un EKG prompt alarma medicul, conducând la investigare si tratament rapid.

In final, putem rezuma ca EKG este o investigatie destul de simpla, indispensabila si ieftina care ar putea sa salveaze foarte multe vieti. Mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Nu ezita sa îti faci un EKG la medicul tau cardiolog.

Multumesc.

Dr. Dawood Aws Adnan

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!