Ce trebuie să știm despre mamografie?
Mamografia este cel mai pretențios examen radiologic, fiind principala metodă de depistare a cancerului de sân la femeile peste 40 ani.
De ce este importantă mamografia?
Mamografia este o investigație obligatorie la femeile peste 40 de ani întrucât, odată cu înaintarea în vârstă, țesutul glandular involuează, sânul având preponderent o componentă grasă, limitând astfel sensibilitatea ecografiei;
Anumite tipuri de cancere se manifestă doar sub formă de microcalcificări, mamografia fiind singura metodă care detectează microcalcificările.
Când trebuie efectuată mamografia?
Mamografia se efectuează ca metodă de primă intenție la persoanele peste 40 de ani.
Mamografia trebuie efectuată ca și control de rutină după 40 de ani, o dată pe an sau o dată la doi ani, în funcție de indicațiile medicului radiolog examinator – indicație ce va ține cont de antecedentele heredocolaterale ale pacientei (persoanele cu antecedente familiale de cancer de sân sau ovar având un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de sân față de restul populației), de antecedentele personale ale pacientei în ceea ce privește cancerul de sân sau de ovar, precum și de terenul genetic – prezența genelor BRCA 1 și BRCA 2 – și de aspectul mamografiei.
Când la examenul clinic și la palpare, pacienta sau medicul depistează prezența unei formațiuni nodulare sau alte modificări: retracție tegumentară sau mamelonară, zonă de piele cu aspect de coajă de portocală, prezența unei scurgeri mamelonare – în special sânge, reducerea în dimensiuni a unui sân, eritem cu descuamări la nivelul mamelonului, prezența unui nodul la nivel axilar.
La persoanele sub 40 de ani, mamografia se va efectua doar la indicația medicului, ca metodă complementară ecografiei (în cazul în care, la efectuarea ecografiei, medicul depistează o leziune cu caractere suspecte sau incerte ecografic, sau când există o leziune palpabilă fără corespondent ecografic); sub 40 de ani, metoda imagistică de primă intenție rămâne ecografia mamară.
Ce este mamografia 3D cu tomosinteză?
Mamografia digitală cu tomosinteză 3D este cea mai nouă și avansată tehnică pentru depistarea cancerului de sân la femeile peste 40 ani și în special în sânul cu densitate crescută.
În acest sens, clinica IMAMED vă pune la dispoziție aparatură de ultimă generație, mamograful GE Senographe Pristina, fiind cel mai nou mamograf apărut pe piață. Tomosinteza este o metodă de diagnostic care constă în scanarea sânului din diverse unghiuri, realizând apoi o hartă tridimensională – practic se obține o „feliere” a sânului – permițând astfel medicului să analizeze țesuturile din profunzime.
Răspunsul la întrebarea majorității pacientelor: este dureroasă mamografia?
Mamograful GE Senographe Pristina prezintă, ca și avantaj (pe lângă cele enumerate anterior – precizie a diagnosticului și doză de iradiere redusă), o reducere a disconfortului resimțit de pacientă, prin posibilitatea adaptării compresiei la sensibilitatea pacientei, permițând astfel efectuarea mamografiei și la persoanele cu o sensibilitate ridicată, ce nu suportau compresia în cadrul mamografiei clasice analog.