Consultatia ginecologica este un pas obligatoriu in existenta femeii. Consultatia ginecologica trebuie realizata o data pe an, in lipsa unor probleme speciale.
In afara de acest consult anual, adresati-va medicului in urmatoarele conditii – scurgeri vaginale modificate, tulburari de ciclu menstrual, infertilitate, orice sangerare in perioada de menopauza, dureri pelvine, modificari la nivelul sanilor, aparitia unei secretii mamare, formatiuni dureroase sau nedureroase prezente la nivelul vulvei sau vaginului.
Se poate opta si pentru BABES-PAPANICOLAU in mediul lichid diferenta fiind de 60 de lei.
Monitorizarea colului uterin este important sa se realizeze anual, prin examenul citologic Babes-Papanicolau. In cazul in care medicul ginecolog considera necesar, la acesta se poate adauga examenul colposcopic al colului sau analiza de genotipare HPV.
Patologia cardiovasculara ramane cea mai importanta cauza de mortalitate in Europa, numarul de decese datorate acesteia fiind mai mare decat toate formele de cancer la un loc, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Cu toate acestea, s-a demonstrat ca bolile cardiovasculare pot fi prevenite. OMS estimeaza ca un consult regulat la medicul cardiolog, alaturi de controlarea valorilor tensionale si ale colesterolului, asociate cu oprirea fumatului si reducerea obezitatii va duce la scaderea la mai mult de jumatate a incidentei bolilor cardiovasculare.
Anamneza este o parte importanta a consultatiei (discutia cu pacientul). In urma prezentarii simptomelor care va supara, a examenului clinic general si a palparii glandei tiroide, medicul specialist va recomanda ce investigatii suplimentare sunt necesare pentru confirmarea diagnosticului suspicionat. Acestea pot fi reprezentate de obicei de ecografie sau analize de sange.