Osteodensitometrie (DEXA)

Care sunt avantajele examinarii la IMAMED?
Echipamentul DEXA de ultima generatie Hologic Horizon DXA Wi System (2019) este “standardul de aur” pentru diagnosticul, tratarea si monitorizarea cu maxima acuratete a osteoporozei!
Prin noul Horizon DXA Wi timpul de scanare este de ordinul secundelor, in functie de segmentul examinat!
Noul Horizon DXA Wi utiilizeaza un nou generator de raze X care emite o doza foarte mica de radiatii pentru a obtine o imagine de inalta rezolutie – inclusiv cei cu obezitate morbida, la care calitatea imaginii obtinute este, de regula, nesatisfacatoare!
Functii: Advanced Body Composition, Assessment with InnerCore, Visceral Fat Assessment – pentru o evaluare complexa a compozitiei corporale (procentul de grasime, masa musculara, densitatea osoasa)!
OnePass tehnology – utilizeaza o scanare unica si liniara pentru a obtine imagini de inalta rezolutie, lipsite de erori de suprapunere sau distorsionari!

PROGRAMARI LA TELEFON 0319913

In perioada 6 – 31 IANUARIE reducem cu peste 25% preturile pentru investigatiile DEXA!

 

PROGRAMEAZA-TE ACUM ONLINE !
 

INVESTIGATIE TARIF INTREG TARIF REDUS
Osteodensitometrie 1 segment 105 RON 80 RON
Osteodensitometrie 2 segmente 190 RON 140 RON
Osteodensitometrie 3 segmente 250 RON 190 RON
Osteodensitometrie – analiza de masa corporala 280 RON 220 RON

 

Osteoporoza

Osteoporoza este definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ( OMS ) ca o scadere a densitatii minerale osoase cu mai mult de 2,5 deviatii standard fata de media persoanelor tinere de acelasi sex, fiind o afectiune a sistemului osos. Oasele ajung sa fie atat de fragile incat chiar si activitatile obisnuite si lipsite de un efort major ( cum ar fi de exemplu tusea, stranutul ) pot provoca o fractura. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la nivelul coloanei vertebrale, a soldului sau la incheietura mainii.

Cum apare osteoporoza?

Osul este un tesut aflat intr-o continua schimbare, care sufera un proces continuu de formare si distrugere. Dupa varsta de 35 de ani, echilibrul acestor procese se modifica: cantitatea de os indepartata devine mai mare decat masa osoasa nou formata, iar oasele capata o structura “poroasa”, mai putin rezistenta. Riscul de a dezvolta osteoporoza depinde de rezerva osoasa initiala ( cantitatea de masa osoasa acumulata inainte de 30 de ani ), dar si de rata de pierdere a substantei osoase ( distrugerea osoasa se face prea repede, iar osul devine subtire si fragil, favorizand fracturile).

Epidemiologie:

Osteoporoza este dependenta de sex si varsta: apare de 3 ori mai frecvent la femei comparativ cu barbatii, iar incidenta acesteia creste odata cu inaintarea in varsta, afectand in special persoanele trecute de 45-50 de ani. Deoarece in primii ani dupa instalarea menopauzei femeile ajung sa piarda pana la o cincime din masa osoasa, procentul persoanelor de sex feminin care ajung sa sufere de osteoporoza poate ajunge chiar si la 80%.

Diagnosticarea osteoporozei:

Stadiile incipiente ale osteoporozei sunt asimptomatice; odata cu scaderea densitatii minerale osoase, pacientii acuza dureri de spare, accentuarea cifozei toracale sau scaderea in inaltime ( cu aprox. 1,5 cm/ an ). Cel mai frecvent simptom care determina pacientii sa se prezinte la medic este reprezentat chiar de aparitia fracturilor.

Depistarea osteoporozei:

“Standardul de aur” pentru diagnosticul, tratarea si monitorizarea cu maxima acuratete a osteoporozei este investigatie imagistica de inalta performanta numita osteodensitometria prin absorbtie duala de raze X sau DEXA ( Dual Energy X-ray Absortiometry). Aceasta este o metoda de investigatie neinvaziva care calculeaza gradul de absorbite al radiatiei X emisa si dispersia acesteia in segmentul examinat.

IMAMED utilizeaza cea mai recenta tehnologie: osteodensitometrul Horizon DXA System. Acesta este dotat cu detectoare de ceramica digitale, de inalta rezolutie si ultra-rapide si un nou generator de raza X, toate pentru a obtine imagini de cea mai buna calitate in vederea stabilirii precise a densitatii minerale a oaselor, pentru reperarea fracturilor, identificarea calcificarilor aortice sau cuantificarea compozitiei corpului omenesc. Astfel nu vom masura doar densitatea osoasa, ci vom putea oferi o evaluare completa atat pentru screening, cat si pentru diagnostic, aprecierea riscului de fractura si a raspunsului la tratament.

Cu acest aparat de ultima generatie rezultatele masurate sunt precise, iar expunerea la razele X este foarte redusa ca durata, suprafata si mai ales doza. Efectuarea investigatiei DXA este nedureroasa si nu necesita o pregatire speciala sau administrarea vreunei substante de contrast!

Caracteristici Horizon DXA Wi System:

  • – Utilizeaza 64 de detectori ceramici – astfel se imbunatateste calitatii imaginii obtinute si se elimina din structura “cadmiul”, un metal relativ toxic care se depoziteaza la nivelul ficatului si in rinichi ( conform WHO – Organizatia Mondiala a Sanatatii );
  • – Utiilizeaza un nou generator de raze X care emite o doza foarte mica de radiatii pentru a obtine o imagine de inalta rezolutie – inclusiv cei cu obezitate morbida, la care calitatea imaginii obtinute este, de regula, nesatisfacatoare;
  • – Timp de scanare de ordinul secundelor, in functie de segmentul examinat;
  • – Functii: Advanced Body Composition, Assessment with InnerCore, Visceral Fat Assessment – pentru o evaluare complexa a compozitiei corporale ( procentul de grasime, masa musculara, densitatea osoasa );
  • – OnePass tehnology – utilizeaza o scanare unica si liniara pentru a obtine imagini de inalta rezolutie, lipsite de erori de suprapunere sau distorsionari;
  • – Sistemul de Calibrare Dinamica – exclusiv HOLOGIC, ofera calibrarea pixel cu pixel prin echivalent de os si tesut oentru precizie pe termen lung;
  • – Principalele segmente investigate: coloana vertebrala lombara, sold, femurul – segmentul proximal, oasele antebratului.

Evaluarea completa a pacientilor:

Osteoporoza este o boala care poate fi prevenita cu succes! Cu cat reusim sa depistam boala intr-o faza mai incipienta, cu atat eficienta terapeutica este mai mare.

Fiind o problema de sanatate publica, osteoporoza se situeaza “la granita” intre specialitati precum endocrinologie, reumatologie, ginecologie, ortopedie, medicina interna si geriatrie.

Investigarea pacientului cu osteoporoza sau osteopenie include obligatoriu:

o anamneza detaliata si un examen clinic obiectiv ( pentru identificarea posibililor factori de risc si excluderea cauzelor secundare );
Istoricul familial de osteoporoza, fracturi de fragilitate, litiaza renala;
Istoric personal privind fracturi de fragilitate, dureri osoase, scadere in inaltime;
Istoric menstrual, medical personal ( afectiuni renale, digestive, endocrinologice, reumatologice) sau medicamentos;
un examen de laborator uzual ( hemoleucograma, VSH, glicemie, calcemie, probe renale si hepatice) sau teste mai speciale ( nivel hormonal, functia tiroidiana );
examen osteodensitometric.

Criterii de diagnostic conform OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii ):

1. calcularea scorului T – abaterea densitatii minerale osoase fata de media femeii adulte tinere de 30 de ani, masurata in derivatie standard:

un scor T mai mare de -1 DS = normal;
un scor T cuprins intre -1 si -2,5 DS = osteopenie ( scada densitatea osoasa, putand conduce la osteoporoza );
un scor T mai mic de -2,5 DS = osteoporoza;

Prezenta unei fracturi de fragilitate incadreaza automat pacientul in forma de osteoporoza severa!!

2. calcularea scorului Z – compara densitatea minerala osoasa cu cea normala a unei persoane de aceeasi varsta:

un scor Z mai mare de -2 DS este considerat a fi in limite normale, conform ISCD ( Societatea Internationala de Densitometrie Clinica);
un scor Z mai mic de -2 DS este considerat sub limitele normale, iar medicul va evalua istoricul pacientului si cauzele pierderii de masa osoasa.

Prezenta unui scor Z normal la o persoana cu istoric de fracturi in urma unor traumatisme minore ( fracturi de fragilitate ) stabileste diagnosticul pozitiv de osteoporoza.

*** Societatea Internationala de Densitometrie Clinica ( ISCD ) recomanda utilizarea scorului T la nivel central ( coloana lombara, sold sau femur proximal ). Daca acestea nu sunt accesibile ( exista modificari degenerative care fac ca masurarea sa nu poate fi interpretata ) se va folosi pentru diagnostic radiusul distal.

*** Masurarea corecta a DMO depinde de integritatea structurilor analizate – prezenta unor fracturi de fragilitate vechi sau a modificarilor degenerative la nivelul segmentului examinat afecteaza corectitudinea masuratorilor!

Factori de risc pentru o masa osoasa scazuta:

a. Factor de risc care nu pot fi modificati:

sexul – femeile au risc de 3 ori mai mare de a dezvolta osteoporoza decat barbatii;
varsta – riscul creste odata cu varsta;
rasa – apare in special la femeile albe (caucaziene ) sau de origine asiatica;
aparitia menopauzei precoce ( inainte de 45 de ani );
antecedente materne de fractura de sold;
constitutia fizica – mai frecvent la persoanele de statura mica.

b. Factori de risc care pot fi modificati:

– dieta: aport scazut de calciu sau tulburari alimentare;
tratament de lunga durata cu corticosteroizi;
alte boli care pot determina osteoporoza secundara ( endocrinologice, reumatologice, divestive, boli congenitale ale colagenului );
greutate mica ( indice de masa corporala scazut );
sedentarismul;
fracturi de fragilitate in trecut ( definita ca o fractura aparuta ca urmare a unui traumatism care pe un os sanatos nu ar produce o fractura – de exemplu caderea de la acelasi nivel )
consumul de alcool;
fumatul.

Tratamentul osteoporozei:

Osteoporoza este o boala majora de sanatate publica, care necesita atat o evaluare complexa, cat si individualizarea terapiei. Scopul principal este prevenirea fracturilor de fragilitate prin cresterea rezistentei osoase, iar secundar tratarea complicatiilor si terapia antalgica.

Masurile generale includ :
nutritie adecvata si un aport optim de calciu si vitamina D;
exercitii fizice pentru reducerea riscului de cadere;
evitarea excesului de alcool si renuntarea la fumat!

Tratamentul farmacologie include:
medicamente antiresorbtive osoase;
anabolizanti ososi;
derivati de vitamina D.

Programeaza-te!
close slider

Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!
Programati-va ONLINE sau sunati la 031 9913

Va rugam sa completati cu datele dumneavoastra. Veti fi contactat de un reprezentant IMAMED in maxim 24 de ore pentru a stabili detaliile programarii!