Elastografia

Elastografie.jpg

Elastografia aduce un mare beneficiu in diagnosticarea cancerului in stadiu incipient. Este o nouă metodă neinvaziva, nedureroasa si rapida de diagnostic diferenţial al tumorilor maligne faţă de cele benigne. Ea completează ecografia şi se efectuează doar pe anumite ecografe performante ce au in dotare acest modul special. In scopul oferirii unor servicii medicale de cea mai inalta calitate, IMAMED si-a imbogatit dotarea tehnicii medicale de ultima generatie cu un ecograf GE Logiq P9 R3 si ofera serviciul de elastografie in timp real in cadrul specialitatii Imagistica medicala.
Elastografia studiază elasticitatea ţesuturilor si se bazează pe faptul că ţesuturile maligne au o elasticitate redusa comparativ cu cele benigne, sunt mai dure si mai incompresibile. Este considerată a fi cel mai important pas in evolutia ecografiei, de la implementarea tehnicii Doppler.
Este binecunoscut faptul ca printre criteriile esentiale de diferentiere intre o tumora maligna si una benigna se afla urmatoarele caracteristici: buna delimitare, consistenta si omogenitatea, intensitatea vascularizatiei, invazivitatea in tesuturile vecine. Elastografia este o procedură ecografică foarte performantă, cu ajutorul careia medicul specialist poate aprecia elasticitatea respectiv rigiditatea țesuturilor. O tumoră canceroasă este mult mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Când se aplică o compresiune sau o vibraţie, tumora se deformează mai puţin faţă de ţesutul din jur.
Comparativ cu realizarea acestui lucru palpatoriu, in timpul examenului clinic al sanului sau tiroidei de exemplu, elastografia masoara elasticitatea intr-o manieră cuantificabilă și reproductibilă. Adaugarea acestui nou mod de evaluare a leziunilor de la nivelul diverselor organe are in primul rand aplicabilitate in diferentierea dintre tumorile benigne si cele maligne, dar si in aprecierea extinderii unei leziuni in tesuturile vecine.
Aceasta metoda diagnostica avansata disponibila la MAMED, prin intermediul ecografului GE Logiq P9 R3 de ultima generatie, permite discriminarea naturii tumorale a unei formatiuni situate la nivel mamar, tiroidian sau musculoscheletal.
Astfel diagnosticul devine mai precis, si se pot evita manevre ulterioare inutile, ce pot fi riscante, iradiante sau costisitoare (punctii biopsii, CT, RMN).

UN EXAMEN ECOGRAFIC COMPLETAT CU ELASTOGRAFIE AJUTA LA UN DIAGNOSTIC CORECT SI PRECOCE AL CANCERULUI MAMAR.
S-au realizat multiple studii privind diagnosticul cancerului mamar, ce au comparat valoarea mamografiei, ultrasonografiei mamare si elastografiei. Ca si concluzii, mentionam faptul ca cea mai buna sensibilitate si specificitate in diagnosticul tumorilor de san s-a atins prin combinarea elastografiei cu ultrasonografia. Astfel, a crescut rata detectiei precoce a neoplasmui mamar si totodata s-a redus practic procentul de biopsii, care pe langa faptul ca sunt proceduri invazive, au si o rata crescuta de rezultate fals-negative. In plus, in urma studiilor clinice, s-a demonstrat ca elastografia a fost superioara ecografiei clasice si superioara sau echivalenta mamografiei in diferentierea leziunilor maligne si benigne.
La ora actuala, formatiunile nodulare mamare sunt evaluate dupa un scor BIRADS, care, de fapt, cuantifica probabilitatea de benignitate versus malignitate, apreciata de catre medicul examinator.
Elastografic, leziunile au fost clasificate folosind un scor cu cinci grade: scorul 1 pentru leziunile cu elasticitate identică cu ţesutul mamar înconjurător, scorul 2 pentru leziunile cu alternaţă de zone dure şi elastice. Scorul 3 a fost folosit pentru leziunile cu elasticitate periferică şi zona centrală dură. Scorul 4 a fost utilizat în cazul leziunilor în întregime dure, dar cu ţesutul înconjurător elastic, iar scorul 5 pentru leziunile necompresibile în totalitate, precum şi zonele tisulare adiacente
Prin intermediul noii tehnici ecografice de elastografie, se poate stabili, fara efectuarea prealabila a unei biopsii, daca o formatiune mamara este sau nu de natura maligna. Exista o scala de culori in functie de care se gradeaza tumorile de la 1 (probabil benigna) la 5 (probabil maligna). Diagnosticul de certitudine ramane insa examenul anatomopatologic al leziunii.

TIROIDA
Patologia nodulara tiroidana este extrem de frecventa. Pana la 40% din populatie poate avea un nodul tiroidian, marea majoritate a acestora fiiind descoperite fie la un examen intamplator, fie cu ocazia aparitiei simptomelor:
discomfort la inghitire: solide uscate buacti mari, solide mai mici, paste, lichide.
Diagnosticul presupune mai multe etape, dar combinatia dintre consult, analize hormonale, marker imuni si ecografia Doppler pot sustine diagnostic probabil. 
Criteriile ecografiei clasice de decelare a benignitatii de malignitate sunt bune, dar foarte putini noduli maligni intrunesc toate aceste criterii. Marea problema este cea a cancerelor de dimensiuni mici, care arata identic cu un adenom, si care fara elastografie nu pot fi identificati in stadii incipiente.
Elastografia aduce un plus enorm in diagnosticul nodulilor tiriodieni, cu sensibilitate de 85% si specificitate de 89% in identificarea cancerelor si a adenoamelor benigne. Aceasta tehnica masoara elasticitatea si compresivitatea tesutului.
Marea diferenta este inregistata insa in cazul nodulilor de dimensiuni mici, care cu aparatele si mai ales cu criteriile ecografiei clasice, sunt evaluate de catre examinator ca “problematici” si pot avea carctere elastografice de maligitate, in ciuda aspectului initial aparent benign. Compararea duritatii nodulului fata de tesutul sanatos, la distanta de nodul inidca daca exista diferente semnificative intre cele doua regiuni. Valoarea acetui raport indica porbabilitatea mimina sau extrem de mare ca formatiunea in cauza sa fie maligna.

ELASTOGRAFIA DE FICAT
Este stabilit cu certitudine ca elastografia diagnosticheaza cu acuratete gradele 0 si 3si 4 de fibroza dupa scorul METAVIR.Elastografia diagnosticheaza ficatul normal si ciroza constituita deja.Ea nu da relatii despre stadiile F1 si F2,caracteristice hepatitelor cronice exact atunci cind un tratament etiologic sau antifibrotic ar putea stopa evolutia fibrozei.
Biopsia hepatica reprezinta inca standardul de aur in diagnosticul bolii cronice de ficat.Dat fiind inconvenientele biopsiei hepetice (fragment mic de 1/50000 din ficat,accidentele reale-hemoragiile inclusiv decesul) sunt in curs de evaluare elastografia,fibroscanul si testele biochimice-fibrotestul si fibromaxul.Este de asteptat ca in decurs de2-3 ,in urma unor conferinte internationale de consens,biopsia hepatica sa fie inlocuita cu un scor al celo trei metode.
Imaginile redate arata ficat normal , steatozic (CH peste 2) si ficat cirotic (CH sub 0,1-la care in prealabil punctia biopsie hepatica a indicat scorul F4 METAVIR)

ECOGRAFIA DE PROSTATA
Elastografia este aplicabila numai intrarectal si la un PSA (antigen prostatic specific) peste 5.RATIO STRAIN peste 10 indica cancer intr-un nodul evidentiabil ecogrfic.Autorul foloseste impartirea antomica americana a prostatei intr-o parte centrala si o parte periferica , despartite de capsula chirurgicala.Orice nodul ecografic aparut in partea periferica este aprioric cancer.Elastografia se dovedeste utila pentru nodulii aparuti in partea centrala a glandei,acolo unde apare adenomul de prosatata.
Punctia biopsie prostatica nu este standardul de aur deoarece cancerul de prostata are debut multicentric (in mai multe puncte simultan) si de aceea biopsia presupune intre minum 6 si cel mult 10 intepaturi deodata si un disconfort pe masura.
Identificarea elastografica a unui nodul ca fiind cancer reduce drastic numarul de intepaturi in prostata si disconfortul asociat.Imaginea prezentata indica doi noi noduli benigni in partea centrala a prostatei.



+ Bucura-te de sanatate



+ Bucura-te de sanatate






Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.



Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.