Pregatirea pacientului pentru ecografie abdominala

Ecografie-abdominala.jpg

Pregătirea pacientului pentru  ecografie abdominală constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată; se vor bea 1-1.5 litri lichide (apa plată, ceai) inaintea examinarii. Cu 24 de ore înainte, se recomanda sa nu se consume dulciuri, se evită alimente care pot fermenta (fructe, lapte), iar cina din ziua precedentă trebuie să fie ușoară și să nu fie servită mai târziu de ora 18.00-19:00. În cazul în care sunteți balonat, se recomandă ca în ziua precedentă investigației să se administreze medicamente ca Espumisan ( 2 cp de 3 ori pe zi), Carbocit ( 2 tb de 3 ori pe zi), eventual un supozitor intrarectal cu glicerina sau Sab simplex (1-2 tablete de 3ori/zi sau 1 lingură în seară dinaintea examinării și 1 lingură cu 3 ore înaintea examinării).

Reguli inainte de ecografia abdominala
Nu manca inainte de ecografia abdominala: datorita faptului ca ecografia se realizeaza pe principiul trimiterii de ultrasunete de catre aparat, si apoi captarii ecourilelor ultrasunetelor folosind efectul piezoelectric ultrasunetelor, ce se intorc dinspre organul examinat, acest proces este ingreunat de meteorism abdominal (balonare), asa ca de obicei se recomanda efectuarea acesteia pe nemancate, insa nu este neaparat obligatoriu acest lucru;
cel putin limitati alimentele care va pot balona cu o zi inainte de programarea ecografica – fructe, legume (ce fermenteaza).
Nu consuma alimente cu un continut ridicat de grasimi in seara de dinaintea ecografiei – pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas.
Nu trebuie sa urinezi inainte de ecografia abdominala: vizualizarea pelvisului este usurata cu o vezica urinara plina. Daca ai urinat de dimineata, este recomandat sa consumi 3-4 cani de lichid inainte de ecografie si sa nu urinezi deloc.

Cum se realizeaza ecografia abdominala?
In primul rand trebuie sa te programezi la un medic care este specializat in executarea ecografiei si in interpretarea imaginilor ecografice. Programarea la clinica IMAMED este extrem de facila, atat telefonic sau online. In timpul consultului, medicul iti va spune sa indepartezi de pe abdomen hainele si sa te asezi pe spate pe un pat capitonat. Pentru ca transductorul sa alunece mai usor si sa asigure calitatea transmiterii undelor ultrasonore se aplica pe abdomen un gel. Transductorul va fi presat pe piele si miscat pe toata suprafata, unde se afla organul abdominal care trebuie evaluat, fara a provoca durere. In clinica IMAMED dispunem de un ecran suplimentar special pentru pacient, el poate urmari vizal intreaga procedura. In timplul examinarii se vor realiza si fotografii ecografice ce vor fi inmanate pacientului.
Imediat ce procedura a fost realizata, gelul va fi inlaturat de pe abdomen si te vei putea imbraca. Asadar, poti sa apelezi cu incredere la aceasta investigatie pentru ca nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea ta, nefiind nici macar inconfortabila.

IMPORTANT. Recomandam pacientului sa realizeze un dosar ce monitorizeaza starea lui de sanatate pe parcursul vietii, sa pastreze toate rezultatele ecografice realizate in timp, alaturi de analize clinice si biochimice sau alte investigatii efectuate, si sa se prezinte la medic de fiecare data cu acest dosar – pentru a se putea realiza o evaluare personala in dinamica. Astfel se observa eventualele imbunatatiri sau inrautatiri ale starii de sanatate, si se poate pune un diagnostic corect. Un diagnostic complet nu se realizeaza pe baza unei singure investigatii, ci pe evolutia in dinamica a modificarilor clinico-biologice.
NOU! Clinica IMAMED va invita sa va evaluati starea de sanatate anual. In lipsa simptomelor, recomandam PACHETELE ECOGRAFICE create special pentru femei PACHET COMPLET FEMEI – Ecografie mamara bilaterala + Uter, Ovare, Ficat, Vezica biliara, Pancreas, Splina, Rinichi, Vezica urinara si barbati PACHET COMPLET BARBATI Ecografie de prostata + Ficat, Pancreas, Vezica biliara, Splina, Spatii peritoneale, Rinichi, Vezica urinara.
Este mai usor sa previi decat sa tratezi! Descopera orice modificare in stadiul incipent ! Nu va fie frica – examenul ecografic nu prezinta contraindicatii, nu este dureros sau iradiant, si se poate efectual oricat de des se considera necesar, fara efecte adverse. In cazul unor simptome sau dureri ce necesita o programare urgenta, va rugam sa precizati acest lucru si reprezentantii nostri vor tine cont de acest aspect in prioritizarea programarilor.

Bucura-te de sanatate!+ Bucura-te de sanatate+ Bucura-te de sanatate


Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.