Dr. Dawood Aws Adnan: Totul despre electrocardiograma (EKG, ECG)

17articol_electrocardiograma.jpg

De multe ori auzim de EKG, dar în foarte puține cazuri ne a fost explicata importanta acestei investigatii. În acest articol, Dr.Dawood – medic specialist cardiolog, o sa ne explice ce putem afla despre starea inimi prin EKG.

1. Dimensiunile inimii.
Prin EKG ne putem orienta spre afecțiunile cardiace care ar putea mari volumul cardiac. Bolile precum Hipertensiune Arteriale si stenozele valvulare ar putea îngroșa peretele inimii. Așadar, cardiologul poate sa afle dacă inima pacientului se afla în faza avansată de hipertrofie cardiacă (ingrosarea inimii). Prin aceste informații, se poate ghida alegerea tratamentului potrivit.

2. Tulburările de ritm.
De multe ori, pacienți vin pentru problema palpitatiilor. Bolile cardiace din grupa „aritmii cardiace” sunt în mare parte responsabile de aceste palpitații. Dar, numai prin EKG efectuat în stadiul acut, se poate depista în mod cert ce fel de aritmie este. Tratamentul acestei aritmii este ales după imaginile produse de EKG.
Exemple de aritmii: Fibrilatie Atriala, Flutter, Tahicardie Ventriculara, etc.

3. Boala cardiacă ischemica.
Sigur ati auzit de infarct miocardic, dar, lucrul pe care nu site multa lume este ca infarctul rar vine neanunțat. Infarctul miocardic este doar un component intr-o gama larga de boli cardiovasculare, toate se afla sub numele de boala cardiacă ischemica.
În faza acută, când pacientul se prezintă la doctor cu dureri în piept, medicul (prin EKG) poate deduce dacă se desfășoară un infarct acut, sau dacă s-a petrecut înainte, lăsând urme de sechele.
Se poate obține si alte informații legate de iminenta infarctului sau agravarea bolii în termen scurt si lung.

4. Toxine ai tulburările de electrolite.
Electrolitii sunt anumiti ioni care circula în sange. Cele mai importante sunt cele de Potasiu, Sodiu, Magneziu si Clor. Orice creștere sau scădere semnificativ în concentrate ale acestor ioni pot produc afecțiuni grave de sănătate. Inclusiv stop cardiac. EKG poate arăta prin forma unei unde electrice alterate, dacă nivelul unei substanțe a depășit sau a coborât sub nivelul optim, dând o alarmă precoce medicului pentru a echilibra rapid aceste substanțe.

5. Alte condiții..
EKG ne arată si afectarea cardiacă sub supunerea unei condiții meteorologice extreme (soc termic sau hipotermie).

Alte cazuri. După o răceala virală, exista posibilitatea de a declanșa o reacție inflamatorie care irita sacul inimii. Rezultând în acumularea lichid în jurul inimii, o condiție care se numește Pericardita.

Un EKG prompt alarmă medicul, conducând la investigare si tratament rapid.

În final, putem rezuma ca EKG este o investigație destul de simpla, indispensabilă si ieftina care ar putea sa salveaze foarte multe vieți. Mai ales în stadiile incipiente ale bolii. Nu ezita sa îți faci un EKG la medicul tău cardiolog.


Catre CARDIOLOGIE!


+ Bucura-te de sanatate



+ Bucura-te de sanatate






Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.



Copyright IMAMED 2015 – 2024. Toate drepturile rezervate.